fbpx

Rotteveel Boerenkaas – Kaasboerderij – Rijpwetering – Zuid-Holland

Het ambacht – Boerenkaas 
Van ongeveer 65% van de melk van onze koeien, maken ze echte, rauwmelkse Boerenkaas. Boerenkaas is een Europees beschermde naam volgens GTS: Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Belangrijkste kenmerken zijn dat de kaas op de boerderij wordt gemaakt van rauwe melk. Kaasmaken van rauwe melk is speciaal en levert de boerenkaas zijn rijke smaaksensatie. Daarnaast maken ze voor de bereiding nog gebruik van houten vaten en linnen doeken. Ook bijzonder is dat ze de wrongel kruimelen voordat deze het vat ingaat. In plaats van een enkel gat vind je daarom allemaal kleine gaatjes in onze doorsnede. Een arbeidsintensief proces, maar ze overtuigd zijn dat dit ten goede van de smaak komt! 

Al jaren nemen ze deel aan de landelijke Cum Laude Awards voor de verkiezing van lekkerste Boerenkaas en eindigen ook al jaren in de top van Nederland. Daarom mogen ze de titel Cum Laude kaas voeren. En dat doen we met trots!

Historie
In de polders rondom de Kagerplassen wordt al generaties lang kaas gemaakt. Dit gebied is van nature heel waterrijk en de boerderijen waren daarom moeilijk bereikbaar. Toen de steden gingen groeien moest de verse melk in de stad worden verkocht. Vroeger ging al het transport over het water. Voor de boeren was het een tijdrovende klus om de melk iedere dag weer bij de consument te krijgen. Om deze reden werd de melk verkaasd op de boerderij. Eens per week of per 2 weken werd de kaas dan op de markt in Leiden verkocht. 

Opa Rotteveel is in 1937 begonnen met kaasmaken, toen nog op de boerderij langs de Pastoor van der Plaatstraat. In 1984 is de boerderij verhuist naar de Zuidweg. Het ambacht is steeds doorgegeven van generatie op generatie en aan de receptuur is weinig veranderd. Op dit moment maakt Erik Rotteveel – alweer de derde generatie – de kaas, samen met zijn vaste medewerker Rutger Daalmeijer.

Weidemelk
Dierenwelzijn staat hier Rotteveel Boerenkaas hoog in het vaandel. Alleen een gezonde koe zorgt voor melk van topkwaliteit. De koeien lopen het grootste gedeelte van het jaar buiten. In de zomer ook ‘s nachts. De staldeuren staan altijd open zodat ze, als ze willen, kunnen schuilen voor regen of felle zonneschijn. In de stal hebben ze voldoende ruimte en zijn twee koemassageborstels bevestigd, waar gretig gebruik van wordt gemaakt.

De koeien eten voornamelijk gras (ca 80%); in de winter eten ze het kuilgras en het hooi dat in de zomer wordt geoogst en ingemaakt. Het rantsoen wordt aangevuld met mais en wat krachtvoer. Ze halen zoveel mogelijk voer van eigen land. Als dit niet mogelijk is, vullen ze het aan met producten uit de regio. Ook voeren ze regelmatig restproduct bij zoals bietenpulp, doorgedraaide peren of aardappelsnippers. Zo proberen ze de kringloop te sluiten.

Openingstijden
Zes dagen in de week (van maandag t/m zaterdag) kunt u hier terecht voor een stukje Boerenkaas uit de automaat. De automaat is op die dagen open van 07.00u-19.00u.

Wordt u liever persoonlijk geholpen? De winkel aan huis is geopend op woensdag en zaterdag van 8.30u-16.00u.  

Rotteveel Boerenkaas – Erik Rotteveel
Zuidweg 1a
2375 AP Rijpwetering
071-501 8604
ikwil@rotteveelboerenkaas.nl