fbpx

Dagje uit in Middelburg bij Kaasboerderij Schellach

Gezonde rode blossen op de wangen van de kinderen en vol verhalen van wat we samen hebben gezien, geleerd én geproefd. Zo keerden we terug van ons bezoek aan kaasboerderij Schellach in Middelburg.

Het eerste wat de kinderen zien is een oude, rode trekker in de speeltuin en die heeft natuurlijk een enorme aantrekkingskracht op – vooral – de twee jongens. “Mama, mogen we even op de trekker?” Ja natuurlijk, we zijn hier immers voor de boerderijbeleving.

We melden ons bij de boerderijwinkel met daarin heel veel lekkere producten. Daar gaan voordat we naar huis gaan zeker even terug! Een vriendelijke dame overhandigt de kinderen de boerderij fotopuzzeltocht. “Hier, ga maar eens kijken of jullie deze puzzel op kunnen lossen, als het lukt dan hebben we iets lekkers voor jullie. Veel plezier.”

“Wat is het lekkers dan?”, vragen de kinderen ons. “Zou het iets met koeienmelk zijn denk je?”, stellen wij de wedervraag. 3 paar glimmende ogen knikken enthousiast.

Als eerste bekijken we een introfilmpje en zien hoe de kaas op deze kaasboerderij wordt gemaakt. Daarna volgen we de voetstapjes richting de zogenoemde serrestal. Een hele ruime stal waar veel daglicht is en natuurlijke ventilatie. Echt mooi. We kunnen zelfs een koe aaien. Terwijl wij ons rondje door de serrestal maken wandelt een koe naar de koeborstel. Mooi om te zien hoe ze daarna geniet van een rugmassage. Wie wil dat nou niet?

We klimmen naar het balkon en hebben zo een mooi overzicht over de hele serrestal. Hierboven vind je allerlei leuke weetjes over de koeien. Zo kom je te weten wie de koeiepoep opruimt. Weet jij dat? Nou, daar hebben ze een robot voor. Tip: goed onthouden dus voor wie deze boerderijbeleving ook gaat doen…

En dan wanen we ons op de kermis! Deze boer melkt zijn koeien in een melkcarrousel. Aan de hand van het plaatje wordt duidelijk uitgelegd hoe dit in z’n werk gaat. Een keer live meemaken? Dat kan. De koeien worden twee keer per dag gemolken en dat kun zien. Op de website staan de melktijden.

We volgen de voetstappen verder naar de kalverstal. Ahh kijk nou… Er zijn net twee kalfjes geboren. Ze staan nog apart, zodat ze goed in de gaten kunnen worden gehouden. Zodra ze sterk genoeg zijn mogen ze lekker mee naar buiten de wei in.

Nadat we alle stallen hebben gehad, hebben we heel veel geleerd. We kunnen de boerderij- fotopuzzeltocht volledig invullen en ontdekken we wat de oplossing is. Wat een blijdschap. Yes, kom we gaan het snel inleveren. Vol trots worden de oplossingen ingeleverd en krijgen de kinderen een echt boerderijdiploma. Met hun eigen naam erop nog wel; ze zijn helemaal vereerd. En natuurlijk krijgen ze het beloofde lekkers: een glaasje chocolademelk en lekkere blokjes kaas.

Op het terras, naast de kippen, proeven we eens goed wat voor lekkers je kunt maken met koeienmelk. Een koe is echt een fantastisch dier!

 

Terug naar de boerderijwinkel en natuurlijk kiezen we een aantal lekkere dingen uit om mee naar huis te nemen. De favoriete chocolademelk wordt natuurlijk als eerste aangewezen door de kinderen. Daarnaast een fles heerlijke vanillevla als toetje, gesneden salamiworst voor op de boterham en voor papa en mama bij de borrel kaas en leverworst.

Met deze lekkernijen lopen we terug naar de auto. “Jongens, weten jullie wat hier op dit veld staat?” “Uhm, nee geen idee.” Een groot, goudgeel tarweveld. “Weten jullie dat hier ook heel veel lekkere dingen van worden gemaakt?” “Nee wat dan?” “Brood… en ook iets wat bijna alle kinderen lekker vinden.” Grote vragende ogen die beginnen te glimmen bij het antwoord: pannenkoeken. “Wow, dus van dit veld kan je heel veel pannenkoeken maken?” “Ja zeker, samen met melk en boter. En dat komt weer van die grote koeien die we net hebben gezien.” Het maakt ze stil, even dan!

Wij hebben allemaal erg genoten van het bezoek aan kaasboerderij Schellach. Echt een leuk en leerzaam kidsproof uitje bij de boer in Middelburg. De moeite waard!

Meer informatie over deze boerderij vind je op https://www.zoekdeboer.nl/kaasboerderij-schellach-middelburg-zeeland of bekijk de website van Kaasboerderij Schellach in Middelburg